Olej ze słodkich migdałów - drogocenne właściwości.
Olej ze słodkich migdałów - drogocenne właściwości.
 
Jak powstaje olej ze słodkich migdałów?
 
olej ze słodkich migdałów

Migdały, to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Wyróżnia się ich dwa rodzaje:

  • migdały słodkie, najczęściej uprawiane. Można je jeść w stanie surowym, nadają się również do przetworzenia. Znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i w medycynie.
  • migdały gorzkie, uprawiane na dużo mniejszą skalę. Niestety są trujące, gdyż zawierają amigdalinę, podczas rozkładu której wydziela się silnie trujący kwas pruski. Po jego oddzieleniu otrzymuje się z nich olej migdałowy, który jest stosowany przy produkcji  mydła i esencji zapachowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.
 
 

 

Olej ze słodkich migdałów otrzymywany jest podczas wyciskania nasion drzewa migdałowego i tłoczony na zimno w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Następnie poddawany procesowi częściowej rafinacji. Ma lekką konsystencję, jasnożółty kolor i delikatny, orzechowy zapach. 

 
 
Właściwości i zastosowanie oleju ze słodkich migdałów?
 

Zastosowanie olejku ze słodkich migdałów jest bardzo obszerne ze względu na jego bogate właściwości. Zawiera on min.:

  • witaminę E, która jest skutecznym środkiem przeciwzmarszczkowym, ujędrnia skórę i zwiększa jej elastyczność.
  • kwas oleinowy i linolowy, które zmiękczają naskórek i tworzą na skórze lipidową warstwę ochronną. Przyczyniają się do zapobiegania chorobom nowotworowym.
  • witaminę A, której niedobór jest przyczyną suchej i łuszczącej się skóry.
  • witaminę B2 (ryboflawina), która odpowiada za prawidłowe przemiany zachodzące w komórkach skóry i sprawia, że cera nabiera zdrowego wyglądu.
  • proteiny, minerały, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk.

To wszystko sprawia, że olejek ze słodkich migdałów jest w 100% naturalnym kosmetykiem.

olejek ze słodkich migdałów biorythm
 

 

Olejek ze słodkich migdałów ma zastosowanie w kosmetyce, gdyż:

  • nawilża, regeneruje i odżywia skórę,
  • działa przeciwzmarszczkowo,
  • chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, chroni przed wiatrem i zimnem,
  • zapobiega powstawaniu "pajączków",
  • redukuje cellulit,
  • zmniejsza widoczność blizn,
  • łagodzi podrażnienia i stany zapalne,

A do tego ma piękny, orzechowy zapach:)

I możecie go znaleźć w naszych naturalnych produktach z serii NATURALIS Biorythm

 

 olejek biorythm

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl